Özel Öğrenme Güçlüğü Birimi

Özel Öğrenme Güçlüğü

Özel öğrenme güçlüğü; dinleme, konuşma, basit okuma, anlama, aritmetik hesap yapma, matematiksel mantık kurma ve yazılı anlatımda bozulma ile giden bir takım basit işlevlerde bozulmayı ifade eder. Bu bozukluk zekâ geriliği, duygusal durum bozukluğu, kültürel farklılık ve gerilikle ifade edilemez. Öğrenme güçlüklerinin prevelansı geçtiğimiz 20 yıl içinde bu bozukluğun tanı almasına istinaden artmıştır. Öğrenme güçlükleri duygusal, davranışsal, sosyal problemlerle, en çok da dikkat sorunları ile birliktelik gösterir.

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ TÜRLERİ

Disleksi (Okuma Bozukluğu): Disleksi bir diğer adıyla öğrenme güçlüğü, kişinin okuma ve yazma ile ilgili fonksiyonlarının olumsuz yönde etkilendiği bir rahatsızlıktır. Disleksili kişiler her ne kadar konuşma seslerini ayırt edebilse de, bunların harflerle veya sözcüklerle olan ilişkilerini öğrenmekte zorlanır.. Bu bireylerde ses atlama ve ekleme, ters çevirme, hiç okuyamama gibi belirtiler görülmektedir.

Disgrafi (Yazılı Anlatım Bozukluğu): Karmaşık ve okunması güç yazılarla kendini göstermekte olan bu tanıya sahip çocukların yazılı anlatım becerileri de oldukça zayıftır.

Diskalkuli (Matematik Bozukluğu): Matematik becerilerinde tersten işlem yapma, sayıları ezberlemede ve yazmada zorlanma, matematiksel problemleri anlamada zorlanma olarak seyreden öğrenme güçlüğüne Diskalkuli denmektedir.

EĞİTİMİN İÇERİĞİ

Merkezimizde öğrenciye  yönelik bireysel eğitim planı hazırlanarak, bireyi bağımsız çalışma becerisi kazandırmak hedeflenmektedir .Özel öğrenme güçlüğü tanısı olan bireylerde öğrenmeyi küçük adımlarla başlatıp aşamalı olarak ilerletmek çok önemlidir. Bu anlamda. aile, okul ve merkezimiz işbirliği ile çocuklarımız, sonuca ve başarıya değil öğrenmeye odaklanmaya teşvik edilmektedir.

WhatsApp
Merhaba 👋
Sizlere nasıl yardımcı olabilirim?